Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Jo ale já letěl s manželkou 😀

0 Citovat

aga.endy napsal(a):

Ale pořád ve Vídni platí, že na check in není třeba, když letíš jen s příručním, ne?

smerom do Suceavy sme museli na checkin u wizz. ale to samozrejme len v pripade ak vam nevyda mobile boarding pass

0 Citovat

víkendovka v Krakově, pá - po, v PRG nechtěli kromě OP a BP nic, v Krakově skenování Covid pasů, zpět v Krakově opět pouze OP a BP, v Praze jsem na dálku zamával příjezdovým formulářem a hotovo. Pokud ho nemáte, je tam asi 6 PC a můžete si ho vyplnit i vytisknout.....

Jinak v Polsku v pohodě, roušky jen v dopravních prostředcích a obchodech, příjemný break - překvapivě o dost levnější než v ČR.

0 Citovat

suomi.finland napsal(a):

Prave absolvovan let Praha - Pisa (Ryanair). V Praze covidove kontroly zadne (klasicky jen letenka + obcanka na gatu), v Pise na priletu vubec nic. Naprosto jako za starych predcovidovych casu.

Letěl jsem stejným letem, takže souhlas - v Praze kromě cestovního dokladu nikdo nic nechtěl a v Itálii už vůbec ne. Dnes ovšem cesta zpět a v Pise po mě chtěli vidět před bezpečnostní prohlídkou covid pass, v Praze potom kontrola úplně všeho, tzn. dokladů, příjezdového PLF + covid pass. Všechno však jen velmi rychlým pohledem.

0 Citovat

Zrovna čekám v Ponta Delgadě na let zpět do Prahy přes FRA. Cesta tam naprosto v pohodě. Check in z domu, kdy se naskenuje QR z covid passu. V Praze pak rovnou ke gatu a bez jakékoliv kontroly. Přestup taky v pohodě. Po příletu jen kontrola covid passu a pak hned do půjčovny. Jinak klasika hladolet + mini čokoláda a 0,5l vody. Kdyby aspoň měli nějaký jídla, který se dají předobjednat jako má Austrian.... 

Azory super, počasí se dost mění a často byly krátké přeháňky, ale celkově ten týden rychle uběhl. Celkově určitě doporučuju, na týden je to tu akorát.

0 Citovat

Aluška napsal(a):

Jak je to teď v hotelech v Německu? Můžou bejt švédský stoly nebo jen balený jídlo? Díky za odpovědi.

Byl jsem pár dní minulý týden a v hotelech byly normálně snídaňové buffety. Sice psali, že "omezená nabídka", ale neměl jsem pocit, že by něco chybělo.

0 Citovat

Liborek: dobrá zpráva, snad to ještě nějakej týden vydrží...

0 Citovat

len neni nemecko ako nemecko. kazdy region ma ine pravidla :)

0 Citovat

Jsme Kypr - Paphos z Vidne s Ryanair. Cesta tam ok, jednou po nas v restauraci chteli Cyprus Flight Pass.

Jsme tu poprve, takze nevim, co tu bylo driv pred covidem. Ale spousta obchodu prazdnych nebo zavrenych (v sest vecer, nevim, jak pres den). Rezorty ziji, ale mesto prazdne. 

V porovnani s Reckem, kde jsme byli loni i letos, je to trochu zklamani.

0 Citovat

Aleš napsal(a):

[citace="suomi.finland"]

Prave absolvovan let Praha - Pisa (Ryanair). V Praze covidove kontroly zadne (klasicky jen letenka + obcanka na gatu), v Pise na priletu vubec nic. Naprosto jako za starych predcovidovych casu.

Letěl jsem stejným letem, takže souhlas - v Praze kromě cestovního dokladu nikdo nic nechtěl a v Itálii už vůbec ne. Dnes ovšem cesta zpět a v Pise po mě chtěli vidět před bezpečnostní prohlídkou covid pass, v Praze potom kontrola úplně všeho, tzn. dokladů, příjezdového PLF + covid pass. Všechno však jen velmi rychlým pohledem.

[/citace]

Jeee, ja rovnez letel zpatky stejnym letem. Ano, v Pise pred bezpecnostni kontrolou v pulce fronty italsky chlapik kontroloval covid pasy, ale z Italie jakozto z oranzove zeme neni do CR potreba. Tak kdybych test nemel, nevim, jak by se to vyvijelo. Ale mel jsem test delany pred vikendem v CR na cestu do Italie. A v Praze po priletu na improvizovane udelanych stanovistich po mne take chteli covid pas a ja jim rekl, ze z Italie jako z oranzove zeme mit testy dopredu nemusim. Urednik se zatvaril neco ve stylu "aha, to ani presne nevim" a chtel videt aspon prijezdovy formular. Na nej kouknul jen pul vteriny a byl jsem volnej.

0 Citovat

baca12 napsal(a):

len neni nemecko ako nemecko. kazdy region ma ine pravidla :)

Ok, v Bavorsku (Erlangen) byly normálně bufety. Čísla nicméně už byla na hranici nebo nad ní pro přísnější opatření (myslím, že hranice byla 35/100000), v mapce byli žlutí, teď jsou hnědí, uvidíme, jak se situace vyvine, mám tam na podzim jezdit celkem pravidelně. V každém případě jestli má hotel bufet nebo balenou snídani mi žíly netrhá, zrušený Oktoberfest je horší :-)

0 Citovat

Můžu poprosit odkaz na tu mapku? Tak to mě zas zrušený Oktoberfest nějak nevadí, ale když se ráno pořádně nenajím, tak su nevrlá :-D a z loňska z Řecka jsem docela ponaučená, že nemá smysl si platit 10-15éček za snídani, abych pak dostala housku se salámek a kafe v papírovým kelímku.

0 Citovat

Mapka je zde: https://experience.arcgis.com/ex...ge/page_1/ nebo, s tou hnědou barvou, co jsem zmiňoval, na https://reopen.europa.eu (či v reopen appce).

0 Citovat

Niekdo tu bol v Jordansku(v tomto období) ,nejaké postrehy,pohlady,odporucania....hladal som ale nenasiel.

Vďaka.

0 Citovat

Potvrzuji zvěsti o pasové kontrole v Praze na T2 (přílety ze Schengenu). Ti inteligenti to navzali fakt pasová kontrola a pustili na plac ještě chytřejší policajty, kteří se tváří, že se na schengenský terminál mohli dostat i lidi z letů mimo Schengen.

0 Citovat

Ono k tomu MZ vydalo nějaké opatření a v Praze to pojali plošně (viz https://zdopravy.cz/letiste-prah...ru-90604/)

0 Citovat

Dva dny v Budapešti vlakem ČD. Kontrola tam i zpátky nulová, jen na Slovensku cestou zpátky hledali Slováky, když jel člověk do ČR, nevšímali si ho. Maďarsko je ostrov normálního světa stoprocentně bez roušek, s vědomím, že je tam stejně očkovaných jako v ČR je návrat do naší nekonečné rouškománie opravdu k pláči.

Jinak ve městě pořád výrazně méně turistů, škoda zavřené opery, Citadely a Lánhídu, jet tam poprvé, tak bych byl asi trochu zklamaný. Na druhou stranu by ale stálo za to tam vyrazit i pro možnost volně dýchat v obchodech.

0 Citovat

Aktuálně z Tenerife :

První dvě noci v Costa Adeje hotel s all inclusive tady vše OK vyjma roušek (ale personál neprudil ,když byl někdo bez) ,žádné jiné omezení ,jídlo formou bufetu jak za starých časů (žádné omezení kapacity či jednorázové rukavice a pod.).

Aktuálně jsem v NP Teide v hotelu Parador - tady tedy masakr.....potvrzení o očkování si kopírovala ,jen v pokoji tři desinfekce na recepci jsem dostal kartičku s covid pokyny ,snídaně na určité časy tvrdě přiškrcené (pouze studený bufet) ,kávu vám přinesou a na zbytek vyfasujete soukromé klešťičky ,jídlo v prosklených uzavíracích vitrínách ,džus v uzavřených 200 ml baňkách a pod. - za ty prachy co ten hotel stál to je tedy tragédie! Ale jinak super základna pro výlety po NP Teide.

Hadry na hubě uvnitř žerou hodně i venku včetně Teide lze pořád potkat blázny co to nosí ..

Letěl jsem s Tapem : Praha - Lisabon u odbavení v Praze kontrola očkování ,a formulářů jak do Portugalska tak do Španělska - v Lisabonu nikoho nic nezajímalo volný průchod - noc v Lisabonu v hotelu chtěla vidět očkování jinak snídaně normálně bufet bez omezení.

Lisabon - Tenerife - v Lisabonu nikoho nic nezajímalo po příletu na Tenerife kontrola vstupních formulářů čtečkou.

0 Citovat

lma napsal(a):

za ty prachy co ten hotel stál to je tedy tragédie!

No jo, když potřebuješ hotel, musíš s dodržováním všech opatření (nebo možná jen doporučení od hygieny) počítat. Já jsem byl před pár týdny v Adeje v hostelu za 20 eur, kde bylo vše jako za starých časů v hostelech ve světě. Jen recepční (dobrovolníci přes Workaway apod.) při přijímání nových hostů měli roušku, protože občas si někdo stěžuje v recenzích na webu a dává nízké hodnocení kvůli nenošení roušek personálem, takže to mají asi nařízené od majitele. Když viděli, že je hosti nenosí, neměli je ani oni (nebo jen na bradě). Pak jsem byl v dalších 5 hostelech (tam už většinou sám na 1lůžkovém nebo i vícelůžkovém pokoji) a v jednom soukromém bytě přes booking na La Gomeře a La Palmě, kde to bylo s nenošením roušek úplně stejné (jde hlavně o kuchyň a jídelnu, kde se obvykle sejde víc lidí). Nějaké cedule o povinnosti roušek uvnitř byly, ale na můj dotaz po příchodu odpovídali, že nejsou třeba.

0 Citovat

BER-FNC-BER

smerem na Madeiru, v Berline se jen zeptali, zda mame Madeira Safe vyplnene, videt nechteli nic. Na miste naskenovani QR kodu z MS a volna cesta.

smerem do Berlina na check-inu chteli videt ocko/test/prodelani… stacilo ukazat Tecku, neskenovali nic. Formular do Nemecka se nevyplnuje, neb Madeira neni mezi vysocerizikovymi zememi. Deti do 12 let bez testu. V Berline volny pruchod ven.

Na Madeire rousky uvnitr, supermarkety atd. Venku jen silenci v tom teple, dokonce na levade jedinci s rouskou na hube🙏. 
Meli jsme byt, takze tam nic. Do hotelu bych nesla, vzhledem k rouskam uvnitr. Turistu tak akorat, zadne davy, Pico Arieiro- Pico Ruivo jen jednotlivci, nektere levady nikdo. Jenom ty kratke, kam se vozi nemecti duchodci busem, po obede, jsou plne.

Pujceni auta velky problem a za hooodne. Jako vsude. Nas se netykalo, vzhledem k rezervaci z kvetna za mimosezonni cenu. Benzin drazsi 1,65€/l. 14 dni na tento ostrov tak akorat. Pocasi ideal, kolem 24-27°C, nektere dny kratkodoby jemny destik v odpolednich hodinach ci vecer. Ocean 24°C😍.

 

0 Citovat

Praha-Frankfurt-Paříž-Sao Paulo. 
Kdyby někdo chtěl bližší info napište DM

0 Citovat

Víkendovka KRK-GOT-BUD Poláci už nekontrolují při odletu nic z kovidovych dokumentů. Švédové kontrolují skenováním covid pass a přiřazují k pasu. Asi jim to něco píše, protože celnice mi potom český řekla " Ahoj Martin, jak se máš?" Na roušky Švédové kašlou i na letišti, včetně zaměstnanců a půlky policajtů. Při odletu všichni na check in a kontrola covid dokumentů, tisk papírového BP. No a Maďaři kašlou na všechno, žádné kontroly, žádné roušky...a právě jsem překročil Maďarsko slovenské hranice a už mě zprudila slovenská průvodčí, že sedím bez roušky...sám v prázdném kupé.

0 Citovat

No jasně, co kdyby od tebe něco chytla přes svůj respirátor :-D Tak mi to bylo vysvětleno, když jsem taky jela sama v kupé a dostala jsem sprďana, že ohružuju personál. 

0 Citovat

...kdyby šla kontrolovat jízdenku, tak bych to ještě pochopil ( to bych si ji nasadil), ale šla jen kolem a všimla si mě.

0 Citovat

Vídeň-Paphos-Vídeň

Při cestě tam kontrola jejich příjezdového formuláře. Na místě málo lidí, hodně služeb zavřených (nejspíš zkrachovali). Často jsme ukazovali jejich Cyprus Flight Pass - při vstupu do obchodu (i s potravinama), do restaurací. Roušky se nosily ve všech vnitřních prostorách. Při cestě zpět kontrola testů/očkování na letišti.

0